tirsdag 3. mars 2009

Øystein Runde/ Geir Moen - De Fire Store

INSTANT KLASSIKER

ØYSTEIN RUNDE/ GEIR MOEN

De Fire Store: Når De Døde Våkner

(Gyldendal)


Det starter ganske så forsiktig. Bare et og annet avisutklipp kan røpe at ikke alt er som vi kjenner det i Norge anno 1898. ”Benzinforbud inført”, ”Hva gjorde Ibsen i Shaolin-provinsen?” etc. Men det tar ikke lang tid før Henrik Ibsen langer ut et saftig spark som sender en kelner fire meter gjennom lufta og vi er i gang. 100 år før oljeventyret starter, utvinner Norge platina i fjellene og bruker rikdommen til å gå i bresjen av den industrielle revolusjon. Midt oppe i det hele står de fire store. Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Jonas Lie. Alle fire agenter for den norske undergrunnsregjeringen. Ikke bare som forfattere, men kampsporteksperter, slosskjemper og hardhauser. Noen er i ferd med å undergrave hydrogentmotorprosjektet til regjeringen og destabilisere unionen med Sverige. Alt tyder på at det er bensinmotorforkjempere med en mekanisk zombiehær på laget som står bak og De Fire store blir sendt inn for å hamle opp.

Steampunk sjangeren har vært lite utforsket her til lands hittil, men Når De Døde Våkner sørger for en heftig debut. Som vanlig når Geir Moen er innvolvert går det hard for seg også denne gangen og det er faktisk ekstremt fornøyelig å se Ibsen og Bjørnson denge løs på folk så blodet spruter.

Med tilsynelatende stor entusiasme har Øystein Runde gravd i historiebøkene og kommet fram til mer eller mindre logiske konklusjoner hvordan det fort kunne ha gått. Som en norsk versjon av Alan Moore’s League of Extraordinary Gentlemen seiler De Fire Store opp som årets store overraskelse på tegneseriefronten her til lands. Fingrene er herved kysset for at dette bare er starten og at det måtte dukke opp mer voldelige beretninger fra Runde og Moens forfatterbande.


Øystein Runde

Geir Moen

Kjøpes her





Annen essensiell lesning:

Alan Moore/ Kevin O’Neill - The League of Extraordinary Gentlemen ( 1999)

Den Usynlige Mannen, Dr. Jeckyll, Allan Quatermain, og Kaptein Nemo utgjør kjernen i den hemlige agentgruppen som må bryne seg på Professor Moriarty, Fu Manchu fremmede makter , stormannsgale despoter og HG Wells Klodenes Kamp-romvesner i denne moderne klassikeren. Obs: Unngå for en hver pris filmen ved samme navn.