mandag 2. mars 2009

Percy Carey/ Ronald Wimberly - Sentences

GRIMMT RULLESTOL-EPOS

PERCY CAREY/ RONALD WIMBERLY

Sentences – The Life of MF Grimm

(Vertigo)


At unge svarte amerikanske rappere I likhet med unge svarte idretsutøvere lever myteomspunnede liv som kanskje mer enn personifiser den amerikanske drømmen og dens fetisjering av ”rags to riches”-historier er vel ingen hemmelighet. Uendelig med filmer og bøker tar for seg fortellingen om klisjeen der sport, dans eller musikalsk talent er eneste vei ut av ghettoen og fattigdommen. Nesten som en selvoppfyllende profeti der ungdom velger bort skole og må deale dop I påvente om å bli oppdaget og bli rik I en fei. Historien om Percy Carey bedre kjent som MF Grimm er inget untak. Med en egen evne til å havne i bråk, leker Carey seg gjennom oppveksten, selv etter å ha blitt skutt på kloss hold tre ganger overlever han og tror dermed han er uovervinnerlig. I hip-hopens ungdomsdager blir Carey trukket mot emceeing og gjør moderat suksess under navnet MF Grimm både på østkysten og i Los Angeles der han henger med Dr. Dre, Suge Night og Snoop, Helt til han en dag blir skutt og etterlatt. Når han våkner opp er han paralysert fra livet og ned og må sitte I rullestol. Milionkontrakten som nesten var i boks går dukken fordi situasjon hans ikke var ”markedsførbar”, og deretter går dagene sakte med doplanging som eneste konstante element. Han innleder et samarbeid med MF Doom, men havner i fengsel og det hele sklir ut i et slags Oz-aktig scenario der han tibringer 4 år bak murene for våpenhandel.

Det er først etter Carey blir skutt og paralysert handlingen blir virkelig interessant. Ting blir rimelig mørkt når alle venne hans dør en etter en og dagliglivet bare er den ene hindringen etter den andre. MF Grimm er ingen stor fortellerstemme, men han har definitivt en god historie og Ronald Wimberly som tilligere vel mest er kjent for Swamp Thing-serien illustrerer godt de mange oppturene og nedturene vår mann må gjennom før det ender i nåtid og (foreløpig) lykkelig slutt. Det føltes godt å slenge på MFs siste plate The Hunt For The Gingerbread Man og lese denne boka.


Mf Grimm

Lokal dealer




Annen essensiell lesning:

Christopher Nielsen - Jazzbasillen ( 1990)

Du trenger ikke stikke til Harlem for hardkokt virkelighet. Bop, heroin og kjærlighet straight outta Oslo. Les denne, eller er du helt johan?