tirsdag 3. mars 2009

David B - Epileptisk


INFLØKT, MEDISINSK MARERITT

DAVID B

Epileptisk

(No comprendo)


Pokker ta om ikke kvalitsseriene kommer tett som hagl denne våren. Bortskjemte som vi har vært er dette alikvel den aller beste. Frankmannen David Beauchard gjestet Norge i fjor og nå ganske nøyaktig ett år etter kommer hans hovedverk Epileptisk (l’Asciension du Haut Mal) på norsk. Med sine 380 sider byr boka på en historie om en ganske uvanlig oppvekst. Preget av brorens sykdom, i en tidsperiode der det fantes enda mindre viten om epilepsi enn i dag forsøker hans frisinnede foreldre febrilsk å lete etter en løsning i alle mulige leire. Fra makrobiotikk (familen flytter inn hos en gal sekt besatt av riktig korthold) via voodoo til psykoterapi til magnetisme forsøker de alt med varienrende hell. Alle i familien berøres av brorens sykdom. Hovedpersonen graver seg mer og mer inn i sin egen fantasiverden, inspirert av hirtoriebøker om fortidens kriger og obskure evntyrfortelliger. David B besitter en helt særegen fortellerteknikk som surrer sammen drømmer, symboler, det esoteriske og det solide i nydelig svart/hvitt. Enkelte ganger blir man bare sittende å måpe over visjonene og de visuelle løsningene. Hvis bare en brøkdel av fortelligen er sann så er den fantastisk nok i seg selv. Dette er et livsverk oppsummert og nedtegnet mellom to permer og kommer til å bli ståenede som en bauta for all overskuelig framtid.

Det er ikke så ofte noe som helst kunstform makter å si noe som helst om den menneskelige kondisjon . Epileptisk en en slik sjelden fugl. Det er trist, det mørkt, det er humoristisk. Det er helt fordømt essensiellt.


David B

Kjøpes her





Les også:

Seth - It’s a Good Llife, if You Don’t Weaken ( 1997)

En av de første virkelige gode selvbiografiske (riktignok ikke helt sann) tegnerseriebøkene ført i pennen av kanadiske Seth. Om ensomhet, samlermani og nostalgi.