mandag 13. april 2009

Shaun Tan - Ankomsten

SHAUN TAN
Ankomsten
(Egmont Serieforlaget)


Ankomsten er en forbausende vellykket serieroman som ordløst utforsker flyktningers og innvandrerers erfaringer med lengsler, politisk undertrykkelse og totalitært styre.

Historien skildrer en mann som i søken etter et nytt liv forlater kone og barn et i marerittaktig land. Gjennom hans reise blir vi med inn i en underlig verden preget av monumentale byer, fremmed arkitektur, uvanlig dyreliv og forvirrende språk.

Her er det visuelle metaforer som kan leses på flere plan. Tan fremkaller blant annet universelle aspekter rundt det en flyktning må føle når man må starte på nytt i en fremmed kultur og livsstil.

Til tross for mange tilbakeslag møter den fremmede mannen både varme og omtanke fra andre innvandrere uavhengig av etnisitet, alder eller bakgrunn. Et viktig budskap til mennesker i alle land.

Historien er tegnet en realistisk stil med vakre svart/hvite sepiatonede illustrasjoner satt sammen i små kvadratiske ruter, større enkeltbilder og hele dobbeltsider. Både i form og innhold er Ankomsten et mesterverk som vil kunne leses igjen og igjen.

Kjøp den her